Tennis en Padel Vlaanderen

Contribute helpt Tennis Vlaanderen tijdens het tennis- en padelseizoen met schaalbare cloudoplossing om seizoenspieken op te vangen.

  • Bedrijf
    Tennis en Padel Vlaanderen
  • Uitdaging
    Met een groeiend aantal leden, waren er zware investeringen in extra hardware licenties voor de database nodig om de pieken van het zomerseizoen op te vangen.
  • Oplossing
    Een flexibele en schaalbare Oracle Cloud oplossing die bovendien kostenefficiënt is.

Contribute helpt Tennis Vlaanderen tijdens het tennis- en padelseizoen met schaalbare cloudoplossing

Tennis en Padel Vlaanderen, de Vlaamse federatie voor tennis- en padelclubs, zocht naar een systeem voor haar platform dat zowel financieel als softwarematig meebeweegt met het tennis- en padelseizoen. Een systeem dat piekbelastingen van online verkeer probleemloos verwerkt en kostenefficiënt is, ook tijdens daluren. Contribute, gespecialiseerd in het op maat bouwen van futureproof oplossingen op basis van Oracle technologie, dacht mee. De oplossing? Een flexibele omgeving die schaalbaar is. Hoe? Met een cloudtransitie van de on-premise database naar de Oracle Cloud. Flexibel én efficiënt.

Tennis en Padel Vlaanderen biedt tennis- en padelclubs een online platform met diensten zoals het reserveren van sportterreinen, ledenbeheer, clubadministratie, het organiseren van toernooien en clubwedstrijden. Clubs die zich aansluiten hoeven zo niet zelf het wiel uit te vinden, maar worden onderdeel van een goed ingericht en lopend ‘ecosysteem’.

Het probleem van piekbelasting

Tennis is een seizoensgebonden sport. Begin april gaan de terreinen officieel open na het winteronderhoud, waardoor het verkeer naar de website van Tennis en Padel Vlaanderen explosief stijgt. Daarbij kan het aantal clicks van 15 per seconde naar 200 of wel 300 gaan.

De database van Tennis en Padel Vlaanderen werd voorheen on-premise gehost. Met een groeiend aantal leden vanwege de steeds populairder wordende sport padel, zou er flink geïnvesteerd moeten worden in extra hardware licenties om de pieken van het zomerseizoen op te vangen. Daarom zocht Tennis en Padel Vlaanderen naar een rendabeler en krachtiger systeem dat kan schalen naar behoefte.

Contribute bracht de oplossing: migratie naar de schaalbare Oracle Cloud

Droppar, Oracle Cloud Managed serviceprovider binnen Contribute, bracht het antwoord: de transitie van alles wat ‘customer facing’ is, van on-premise naar de cloud. Dit betekende de migratie van de gehele infrastructuur rond de database die clubs en leden gebruiken, inclusief de website en de applicaties voor mobiele telefoons. Met als bijkomend voordeel dat software-updates ook meteen zouden meegaan in de transitie.

Schaalbaarheid en kostenbesparing is key voor Tennis Vlaanderen

In het traject met Tennis en Padel Vlaanderen was de keuze voor Oracle Cloud Infrastructure logisch. Olivier Maurice, Cloud Solution Architect van Contribute en founder van Droppar, onderdeel van Contribute en Cloud Managed serviceprovider: “Schaalbaarheid is typerend voor een cloudomgeving. Omdat Tennis Vlaanderen al veel gebruikmaakte van Oraclediensten zoals een database, is het heel effectief draaien op een Oracle Cloudomgeving. De opslagcapaciteit is groter, de performance beter dan bij concurrenten zoals AWS (Amazon Web Services). Je hebt ook geen extra kosten door dure licenties omdat je moet werken met een andere cloudprovider dan waar je bestaande software goed op aansluit. Een no-brainer dus.”

Het grote voordeel voor Tennis en Padel Vlaanderen: een betere performance en schaalbaarheid. Bijkomend voordeel is een kostenverdeling die rekening houdt met pieken en dalen in verkeer.

24/7 monitoring door Contribute

“Tennis en Padel Vlaanderen heeft daarnaast een veel stabieler platform gekregen. Wij hebben enorm veel opgestoken van deze case en er best practices uitgehaald voor andere klanten. Zoals: het ene moment is het rustig en het volgende moment explodeert het aantal bezoeken. Hoe vang je dit soort pieken op?

Wij ontzorgen klanten als Tennis en Padel Vlaanderen volledig. Zij willen niet met de infrastructuur bezig moeten zijn of dat de CPU vastloopt. Er wordt 24/7 gemonitord door ons. Wij krijgen notificaties binnen wanneer er een piek is. De druk op het systeem kan in het hoogseizoen tot 22:00 uur ’s avonds oplopen: er kunnen incidenten zijn, of een release. Dan moet dat opgelost zijn voor 7 uur ’s ochtends, want tijdens de ontbijttafel zie je het verkeer meteen weer stijgen,” aldus Olivier van Contribute.

Uitdagingen

Dat er ook uitdagingen waren, zal Olivier Maurice niet ontkennen: “We hebben enkele problemen gehad met een tegensputterende database. Queries die anders reageerden dan op de oude database. Zoekopdrachten van normaal 0,5 seconden, duurden ineens 10 seconden. We hebben de nieuwe versie effectief moeten tunen.”

Bij Contribute zijn we geen nummer. We krijgen de aandacht die we nodig hebben en ze zijn altijd bereid om mee te denken. Proactief, een goede opvolging. We zijn heel tevreden over hun aanpak en de samenwerking.

Sacha van Itterbeeck, IT-manager bij Tennis Vlaanderen, kan de toewijding van Contribute alleen maar beamen

Onze andere Cases

Oracle

Onze kijk gaat ook breder. We helpen jou graag om jouw businessdoelen te bereiken en daarvoor bieden we steeds de beste oplossing op maat van jouw noden. Heb je een specifieke vraag of behoefte die zich buiten het Oracle-portfolio situeert? Ook hier helpen we jou graag met verder!

Samenwerken aan jouw toekomst

Oracle and beyond

Al jarenlang zijn wij de expert in het bouwen van oplossingen met Oracle tools en platformen.

Contacteer ons