Sabam – MyUnisono

Sabam is de Belgische vereniging van auteurs, componisten en uitgevers. Zij heeft tot doel het innen en verdelen, administreren en beheren van alle auteursrechten in België en in de andere landen waar wederkerigheidsovereenkomsten zijn gesloten.

  • Bedrijf
    Sabam
  • Uitdaging
    Er was nood aan een flexibel en eenvoudig portaal om gebruikers correct aangifte van licenties te laten indienen.
  • Oplossing
    Contribute ontwikkelde een webapplicatie met Oracle APEX. Dit leidde tot verhoogde gebruiksvriendelijkheid voor de klant en verhoogde efficiëntie voor Sabam zelf.

Contribute ondersteunt Sabam met onderhoud en optimalisatie van MyUnisono

Sabam is de Belgische vereniging van auteurs, componisten en uitgevers. Zij heeft tot doel het innen en verdelen, administreren en beheren van alle auteursrechten in België en in de andere landen waar wederkerigheidsovereenkomsten zijn gesloten. Ze staan in voor verschillende disciplines, waaronder muziek, maar ook podiumkunsten zoals theater, dans, komedie…

Een onderdeel van hun doel is het beheren van licenties voor tijdelijke evenementen of contracten voor permanente zaken. Zij dienen aangifte te doen van de licenties die ze (gaan) gebruiken. Sabam zorgt op zijn beurt dat de artiesten hiervoor vergoed worden. Om correct aangifte in te dienen, gebruikt Sabam een digitaal portaal, genaamd MyUnisono. Contribute ontwikkelde deze webapplicatie en staat in voor het onderhoud.

Digitaal portaal voor aangiften van licenties

Via MyUnisono kunnen gebruikers aangiften registreren, simulaties van kosten berekenen en deze meteen betalen. Vroeger gebeurde dit proces handmatig en per post. Dit was administratief een traag en intensief proces. Met behulp van het vernieuwd online platform, kunnen gebruikers zich eenvoudig aanmelden en de status van al hun aangiften raadplegen.

In MyUnisono kunnen verschillende typen van aangiftes verwerkt worden, waaronder losse inningen zoals evenementen of contracten voor dagelijks gebruik. Bij de aangifte moeten gebruikers een reeks vragen beantwoorden, gaande van welke artiesten ze zullen afspelen, hoeveel bezoekers er aanwezig zijn, de inkomsten van het evenement… Op basis daarvan, berekent MyUnisono een kostenraming.

Verhoogde gebruiksvriendelijkheid en efficiëntie

Recent voegde Contribute ook de optie toe om rechtstreeks te betalen in MyUnisono. Klanten krijgen meteen een duidelijk beeld van wat de kosten zullen zijn dankzij de kostenraming en kunnen de betaling rechtstreeks in het platform uitvoeren. Vroeger moest de gebruiker wachten tot hij reactie per post of mail kreeg.

De vernieuwde applicatie brengt dus enerzijds verhoogde gebruiksvriendelijkheid voor de klant, anderzijds verhoogde efficiëntie voor Sabam zelf. “De administratie en facturatie is vereenvoudigd. Het digitaal proces verloopt sneller en is meer kostenbesparend. Hierdoor hebben we ook onze graad van e-invoicing enorm verhoogd, wat een groot voordeel is voor ons.”, bevestigt Stijn Billen, Application Owner voor Licensing bij Sabam.

“Daarbovenop kunnen we met de vernieuwde versie van MyUnisono ons contact met de klanten versterken. De applicatie biedt zekerheid dat de klanten alle informatie ontvangen. Toen we nog offline werkten, hadden we die zekerheid niet. Tijdens Corona hebben we onze klanten ook beter kunnen bijstaan in de zware tijd en konden we sneller inspelen op hun noden.”

De efficiëntie van Oracle APEX

Om de applicatie te herbouwen, werd er gekozen voor Oracle APEX. Sabam maakte reeds gebruik van een Oracle Database en andere Oracle technologieën. De keuze om opnieuw een Oracle-oplossing te implementeren lag dus voor de hand.

Oracle APEX lag niet alleen dicht bij de bestaande technologieën van Sabam, maar laat ook toe dat je op korte termijn een applicatie kan opbouwen. Bovendien was het een gratis feature, gezien Sabam reeds een Oracle Database heeft. “Contribute kon zeer snel schakelen. Dankzij de ontwikkeling in APEX kunnen dingen snel opgepikt worden, zeker in vergelijking met andere technologieën die we momenteel gebruiken.”, beaamt Stijn.

De volledige front-end van MyUnisono werd ontwikkeld in Oracle APEX. Achterliggend is de back-end opgebouwd in PL/SQL en SQL. Voor elk tarief in MyUnisono bouwde Contribute de vragen dynamisch op. Zo moesten er geen aparte pagina’s voor elk tarief gebouwd worden. Hiervoor werd logica voorzien in PL/SQL.

Contribute garandeert optimale performantie

Naast het ontwikkelen van de vernieuwde applicatie, staat Contribute ook in voor het onderhoud van MyUnisono. Dit omvat niet alleen changes en bug fixing, maar ook verdere optimalisatie van de applicatie. Laadtijden van pagina’s werden onder andere geoptimaliseerd en tijdens Corona werden er nieuwe modules toegevoegd om terugbetalingen aan te vragen. De applicatie blijft dus constant evolueren en Contribute houdt ze altijd up-to-date.

Onze andere Cases

Oracle

Onze kijk gaat ook breder. We helpen jou graag om jouw businessdoelen te bereiken en daarvoor bieden we steeds de beste oplossing op maat van jouw noden. Heb je een specifieke vraag of behoefte die zich buiten het Oracle-portfolio situeert? Ook hier helpen we jou graag met verder!

Samenwerken aan jouw toekomst

Oracle and beyond

Al jarenlang zijn wij de expert in het bouwen van oplossingen met Oracle tools en platformen.

Contacteer ons