Mira en Gwen kwamen terecht in het divers APEX software factory team van Contribute, iets wat ze niet gewend zijn. “Ik volg de graduaatopleiding programmeren aan AP. Initieel heb ik kleuteronderwijs gestudeerd, maar het lag me toch niet 100%. Mijn mama werkt in de IT en zij raadde me aan om het ook uit te proberen.”, vertelt Mira. “Toen ik begon aan de AP, merkte ik dat dit voornamelijk een mannenwereld is. We zijn wel met een aantal vrouwelijke studenten, maar veel minder in verhouding. Als vrouw val je daardoor sneller op. Zo kwam ik uiteindelijk ook in contact met Gwen. Zij was een van de weinige vrouwelijke studenten in onze klas.”

“IT was ook niet mijn eerste keuze. Voordien heb ik orthopedagogie gestudeerd en ben ik er 5 jaar werkzaam in geweest. Maar ook ik merkte dat het niet helemaal mijn ding was. Tijdens mijn opleiding, moest ik wel regelmatig werken met pc’s. Toen voelde ik een passie voor IT ontstaan.”, gaat Gwen verder.

Ik wist niet goed wat te verwachten van low-code en ik vreesde dat het me niet helemaal zou liggen, maar APEX was zeker een aangename verrassing. Ik heb echt veel geleerd ondertussen en er komt ook een heel deel PL/SQL bij kijken. Dus mijn vrees dat we weinig code zouden schrijven, was onterecht.”, legt Gwen uit.

De charmes van low-code

Het is de eerste keer dat Mira en Gwen met low-code ontwikkeling aan de slag gaan. Hoewel het niet hun eerste keuze is, bevalt het erg goed. “Het is de eerste keer dat ik met low-code werk. Doorheen onze opleiding hebben we vooral TypeScripts gezien.”, verduidelijkt Gwen. “Ik schrijf ook heel graag code. Ik wist niet goed wat te verwachten van low-code en ik vreesde dat het me niet helemaal zou liggen, maar APEX was zeker een aangename verrassing. Ik heb echt veel geleerd ondertussen en er komt ook een heel deel PL/SQL bij kijken. Dus mijn vrees dat we weinig code zouden schrijven, was onterecht.”

Ook Mira was gecharmeerd door Oracle APEX. “Ik vind het echt heel leuk om met low-code te werken. Al doende leer je veel en low-code moet echt niet onderdoen aan standaard coderen. Er komt nog steeds een deel coderen aan te pas, maar je ziet veel sneller resultaat. Ik was sowieso ook al meer geneigd om iets met front-end ontwikkeling te doen. Dus dit is een mooie middenweg.”

Een oprechte connectie

Hoewel low-code ontwikkeling hen niet meteen aansprak, voelde Mira en Gwen wel meteen een klik met Contribute als bedrijf. “We kwamen Saskia, de HR verantwoordelijke van Contribute, tegen op een stage-event. Zo’n events zijn altijd een overdondering. We hebben onze cv’s toen uitgedeeld aan heel wat bedrijven, grotendeels omdat we ook de tip kregen van onze opleiding om zeker op tijd te beginnen met bedrijven aan te spreken.”, legt Mira uit. “We kregen echter enorm het gevoel dat veel bedrijven een verbloemd scenario schetsten. Bovendien leken veel bedrijven ongeïnteresseerd in ons. Dat was bij Saskia anders.”

“Saskia gaf ons meteen een fijn gevoel. Ze was oprecht geïnteresseerd in wie we waren en wat we wouden doen met onze stage.”, bevestigt Gwen. “Saskia belde ons na het event ook op om een gesprek in te plannen. We zijn hier meteen op ingegaan en tijdens het gesprek kwam de stage van Contribute dan naar boven.”

Die persoonlijke connectie bleven Mira en Gwen ook ervaren doorheen hun stage. “Iedereen is hier heel open en aanspreekbaar. Je zit hier met verschillende deelbedrijven samen, waarvan alle collega’s bereid zijn om hulp te bieden. De drempel om vragen te stellen ligt dan ook erg laag en er wordt veel tijd genomen om dingen uit te leggen.”, vertelt Gwen.

“Ik voel me hier ook geen stagiaire, maar echt deel van het team. We worden ook uitgenodigd voor teambuilding activiteiten. De term ‘stagiaires’ wordt eigenlijk alleen al grappend gebruikt.”, gaat Mira verder.

“We worden hier eigenlijk wel wat in de watten gelegd. Alles wordt voorzien, van laptop tot lunch. We zijn zelfs mee mogen gaan naar APEX World met enkele collega’s. Het is heel fijn dat we die kansen krijgen. Ik kan andere studenten alleen maar aanraden om hier stage te volgen.”, sluit Gwen af.