Er was nood aan een HR-tool binnen Fieldside, de overkoepelende bedrijvencluster van Contribute, om alle HR gerelateerde documentatie te centraliseren en terugkerende taken te vereenvoudigen. De HR verantwoordelijke van de cluster had voordien een documentenstroom op Teams. Voor veel taken, zoals evaluatiegesprekken of verwelkomingen van nieuwe starters, werd er ook gebruik gemaakt van Excel en Word documenten. Aan Jens en Zeno de opdracht om een applicatie te bouwen die deze processen kan optimaliseren.

“Er bestaan al heel wat HR-tools op de markt, maar die hebben meestal extra onderdelen voor payroll en dat was in dit geval niet nodig. Ook kosten ze meestal veel geld. Door de applicatie zelf te ontwikkelen kan Fieldside niet alleen onnodige kosten vermijden, maar kan het ook makkelijk geïntegreerd worden met andere tools die ze al hebben.”, legt Jens uit.

Ontwikkelen met Low-code

Het was de eerste keer voor Jens en Zeno dat ze ontwikkelen met een low code platform. “Het is heel anders dan wat we gewoon zijn. Wat we nu hebben kunnen maken op slechts 8 weken tijd, hadden we nooit kunnen doen zonder low code.”, vertelt Jens.

“Er zijn veel basic taken die je makkelijker en sneller kan doen met low code ontwikkeling. Hierdoor hebben we ons meer kunnen focussen op nice to have features.”, beaamt Zeno. “Het was fijn om met low code te werken. In de toekomst zal ik het zeker nog toepassen, al hangt het af van welk type applicatie er moet gemaakt worden. Voor een tool die gebaseerd is op data, is het echt ideaal. Voor complexere zaken, is het soms wat te beperkend.”

Een goed eerste indruk

Jens en Zeno zijn beide student aan KdG. Ze volgen de opleiding Toegepaste Informatica met afstudeerrichting Applicatieontwikkeling. “Op KdG was er een soort stagebeurs. Contribute was hierop aanwezig en we zijn meteen bij hen langsgegaan. We hadden ook al snel een goed gevoel bij ze.”, verduidelijkt Jens. “Saskia, de HR verantwoordelijke, en Kelly, onze stagebegeleidster, waren toen aanwezig. Ze gaven een goede indruk. Ze konden nog niet exact zeggen wat het stageproject zou inhouden, maar ze gaven wel een goed gevoel. Daarom hebben we uiteindelijk ook gekozen om stage te lopen bij Contribute.”

“Ze gaven toen wel al aan dat we met Oracle APEX zouden werken. Op zich vonden we dat ook al heel fijn, gezien we voordien altijd met Java of .NET gewerkt hebben. Het is leuk om eens iets nieuws uit te proberen.”, bevestigt Zeno.

Nooit behandeld als stagairs

“Dat goed gevoel dat we initieel hadden, bleek ook helemaal juist te zitten. Al van de eerste dag werden we hartelijk verwelkomd. De stage zelf verliep dan ook erg goed. We zijn ook nooit echt behandeld als stagiairs.”, gaat Zeno verder.

“Helemaal mee eens.”, stemt Jens in. “We werden mee uitgenodigd op teamevents, we gingen samen padellen met collega’s… We werden echt omarmd door het team. We konden ook altijd bij ze terecht wanneer we vragen hadden. Ook bij de collega’s van de andere bedrijven binnen de cluster. Je hebt eigenlijk altijd toegang tot heel uitgebreide expertise.”

“De gratis lunch, goede infrastructuur en toffe werksfeer zorgden ervoor dat we deze stage echt heel positief ervaren hebben.”, legt Zeno verder uit.

Na een geslaagde stage, zijn Jens en Zeno klaar voor de volgende stap in hun carrière. “Ik ga binnenkort aan de slag als .NET full stack developer. Ik was eigenlijk al parttime zelfstandige tijdens mijn studies. Dus ik wist al dat ik klaar was om meteen te gaan werken na mijn stage.”, verduidelijkt Zeno.

“Ik zou graag nog een opleiding rond AI en Data science volgen. Omdat er heel wat gelijkaardige vakken in het curriculum zitten als in mijn huidige opleiding, zou het initieel een rustig jaar zijn. Misschien dat ik het dan combineer met halftijds werken, maar ik ben nog niet helemaal zeker.”, sluit Jens af.