APEX Project Eye (APE) van United Codes biedt inzicht in Oracle APEX applicaties. Het combineert interactieve, gedetailleerde paginaoverzichten, grafische pagina stroomdiagrammen, sessietracering en veel meer. Hierdoor kan je makkelijk zien hoe een applicatie is gebouwd, waar deze van afhankelijk is en wie deze gebruikt en hoe.

Waarom kozen wij concreet om te werken met APEX Project Eye? Omdat we geloven dat het ons zal helpen om onze ontwikkelingsprocessen naar een hoger niveau te tillen en een ongeëvenaarde kwaliteit te garanderen. Dit zijn enkele krachtige voordelen die ons hebben overtuigd:

  • Best Practices Implementatie: Met APE kunnen we best practices toepassen op onze ontwikkelingsprocessen, waardoor we een nog betere kwaliteit kunnen garanderen.
  • Automatische Code Review: Aan de hand van regels kunnen we onze hele applicatie laten controleren op naleving van best practices. Als er problemen worden geïdentificeerd, krijgen we specifieke feedback over waar het probleem zich bevindt, waardoor onze ontwikkelaars snel en effectief kunnen ingrijpen.
  • Automatische Documentatiegeneratie: APE stelt ons in staat om automatisch documentatie te genereren, op voorwaarde dat ontwikkelaars comments noteren in de code. Dit bespaart tijd en verzekert dat onze code goed gedocumenteerd is. 
  • ERD- en Paginaflow-diagrammen: We kunnen makkelijk Entity-Relationship Diagrams (ERD) en Paginaflow-diagrammen maken, waardoor zowel ontwikkelaars als analisten een duidelijk beeld krijgen van de structuur en flow van onze applicatie.
  • Sessions en Debugging: Met APE kunnen we sessies bekijken en zelfs exact nabootsen hoe een gebruiker onze applicatie gebruikt, wat van onschatbare waarde is voor debugging doeleinden.
  • Vertalingsbeheer: Voor applicaties met meertalige ondersteuning kunnen we via APEX Project Eye eenvoudig vertalingen beheren.
  • Watchtower en SERT Security Checks: APEX Project Eye bevat Watchtower voor het bewaken van automatiseringen/jobs en andere kritieke punten maar nog belangrijker APE voert 119 SERT-veiligheidscontroles (XSS, URL tampering, SQL Injection, …) uit om kwetsbaarheden te vinden en op te lossen, waardoor de veiligheid van onze applicaties worden verbeterd.

We kijken er enorm naar uit om deze voordelen te benutten en onze ontwikkelingsprocessen te versterken met het APEX Project Eye van United Codes. Binnenkort volgen we ook extra opleidingen om deze tool nadien in de praktijk verder toe te passen.